Wilsverklaring

In sommige situaties kan het goed zijn om tijdig na te denken over wat uw wensen zijn als u erg ziek wordt. Misschien heeft u al eens bedacht of u bijvoorbeeld nog naar een ziekenhuis zou willen als u ernstig ziek bent of gereanimeerd zou willen worden. Deze wensen kunt u met uw huisarts bespreken. Vaak is het goed om deze wensen ook met uw naasten te bespreken.

Niet reanimeren verklaring
Met een niet reanimeren verklaring kunt u aangeven dat u wilt dat artsen u niet reanimeren bij een hartaanval.

Wilsverklaring
In een schriftelijke wilsverklaring zet u op papier wat uw medische wensen zijn, meestal in geval van ernstige ziekte. Daardoor weten uw huisarts en uw familie wat u wel of juist niet wilt, ook als u dit zelf niet meer goed kenbaar kunt maken. Iedereen kan zelf een schriftelijke wilsverklaring opstellen. Het is niet nodig hiervoor naar een notaris te gaan. Het is belangrijk dat uw persoonsgegevens op de wilsverklaring staan, zodat duidelijk is van wie de verklaring is.

Als u een wilsverklaring of een niet-reanimeren verklaring hebt opgesteld, zorg dan dat uw huisarts hiervan op de hoogte is. De wilsverklaring kan worden opgenomen in uw medisch dossier. Mocht u na het opstellen van uw wilsverklaring twijfelen of van mening veranderen, bespreek dit dan ook het uw huisarts. De huisarts kan uw dossier dan eventueel aanpassen.

Meer informatie over wilsverklaringen kunt u vinden op de website van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), Levenseinde en euthanasie | Rijksoverheid.nl en op Thuisarts.nl.

Actueel
09/04

Lift defect

Momenteel is de lift van onze huisartsenpraktijk defect. Mocht u slecht ter be...

Lees meer
Meer nieuws